[KPhotoAlbum] Thumbnails for images not on the disk disappear (Jan Kundr?t)

Murray Strome wmstrome at yahoo.com
Thu Oct 9 03:42:46 CEST 2008


----------------------------------------------------------------------
Date: Thu, 2 Oct 2008 15:28:58 -0700 (PDT)
From: Murray Strome <wmstrome at yahoo.com>
Subject: [KPhotoAlbum] Thumbnails for images not on the disk disappear
To: kphotoalbum at kdab.net
Message-ID: <564542.92541.qm at web34205.mail.mud.yahoo.com>
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"

One of the most attractive features of KPhotoAlbum is the ability to load
photos from a CD, categorize them, then delete them all and retain all the
information in the database. I have about 5,000 photos catalogued, about 2,000
of them are on CD. However, every time I reopen KPhotoAlbum, it seems that many
of the thumbnails for those photos removed to CD have disappeared. I can see no
pattern as to which ones disappear, and it seems every time I restart, more are
gone. Is this a bug?? Or, am I doing something wrong?

------------------------------

Date: Fri, 3 Oct 2008 08:00:44 +0200
From: "Baptiste MATHUS" <ml at batmat.net>
Subject: Re: [KPhotoAlbum] Thumbnails for images not on the disk
	disappear
To: kphotoalbum at kdab.net
Message-ID:
	<562346790810022300v7fd8ac3cp696b2236a816c1e3 at mail.gmail.com>
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"

KPA stores thumbs inside the $HOME/.thumbs (or .thumbnails, I'm not sure
and
am not on my personal machine to check now).
So, if you reopen those CDs occasionnally, I guess the system will just
delete thumbs that've not been used for some times.
Then maybe this period is configurable.

To sum up, I don't think this is something that's managed by KPA.

Cheers.

-----------------------------------
Thanks for the information. I am not sure what this might mean for the
usefulness of KPhotoAlbum in the long run, as I suspect that lots of things
might modify .thumbnails.?? I will try to look into it a bit more later. I am
using my laptop. I had copied all my KAlbum stuff from my desktop computer to an
external drive which is now attached to the laptop.? I guess I will have to wait
till I get home to see what is going on with the desktop.

Murray
------------------------------

Message: 3
Date: Wed, 08 Oct 2008 19:51:15 +0200
From: Jan Kundr?t <jkt at gentoo.org>
Subject: Re: [KPhotoAlbum] Thumbnails for images not on the disk
	disappear
To: kphotoalbum at kdab.net
Message-ID: <48ECF313.3010900 at gentoo.org>
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"

Baptiste MATHUS wrote:
> KPA stores thumbs inside the $HOME/.thumbs (or .thumbnails, I'm not
sure 
> and am not on my personal machine to check now).

~/.thumbnails/normal and ~/.thumbnails/large

> So, if you reopen those CDs occasionnally, I guess the system will just 
> delete thumbs that've not been used for some times.
> Then maybe this period is configurable.
> 
> To sum up, I don't think this is something that's managed by KPA.

We do manage it ourselves (in fact, we don't delete any thumbnails, 
except when deleting original image files).


What you mean? How exactly are they disappearing? Do you use any other 
image-managing applications?

Cheers,
-jkt
I transferred all the images and the KPhotoAlbum files to an external drive so that I could work with them on my laptop while away from home, so I can no longer be certain as to what state things might be on my home desktop computer.  However, before I left home, I noticed that every time I restarted KPhotoAlbum, if I looked at the images that were not on the hard drive (I had copied them to CD and deleted the original images), more and more of the thumbnails for those on the CD had disappeared. I had deleted them from the HD, not from the Album.  The names and other information about them were still there. However, the last time I looked on the laptop version, only the names were there, no other information.

I don't think I have used any other image management tools since starting this, (except for the GIMP, which isn't image management but image manipulation).  I know that I have looked at DigiKam, but not recently. I have also looked at others, but before I started trying to get everything together with KPhotoAlbum.  

One thing that might have been a factor was possibly setting the maximum size of the thumbnail cache too small (it was 5Mbytes).  Could that be my problem?

Cheers,

Murray




      
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: /mailman/pipermail/kphotoalbum/attachments/20081008/0df04759/attachment.html 


More information about the KPhotoAlbum mailing list